Aandachtspunten & tips omtrent de adoptie
In en rondom het huis
Controleer voordat de hond bij u komt, het huis goed op ontsnappingsmogelijkheden. Er is ooit een hondje ontsnapt door een kattenluikje! Let ook goed op de toegangsdeuren van het huis. Het fijnste en veiligste is een sluis-systeem waarbij dus eerst de ene deur dicht kan voordat de andere deur, bv de voordeur, opengaat. Zorg verder voor een tochtvrije plek waar de hond veilig kan liggen.


De aankomst
Het mooiste is natuurlijk om de hond met kennel en al in de auto te plaatsen, maar dat is helaas niet mogelijk. Kies er dan voor om de hond naar de auto te dragen (als deze nog te tillen is). Samen gaat dat prima; de één houdt de hond vast en de ander doet de deur open. Neem geen enkel risico door bij aankomst de hond even te laten lopen en plassen. Gewoon niet doen; ga gelijk naar huis. Zielig voor de hond? Een ontsnapping en achtervolging is veel zieliger.
Het moeilijkste moment is uiteraard het moment dat de hond het tuigje om wordt gedaan, als de hond aankomt zonder tuigje. Als de hond uit de kennel wordt gehaald en er wordt een tuigje om gedaan, is het zaak om de hond geen seconde uit het oog te verliezen en bescherm hem op dat moment tegen goedbedoelde knuffels en flitslichtjes van camera’s.
Welke riem en hoe aanlijnen?
Kies voor een vaste riem i.p.v. een flexi-lijn. Helaas zijn er nogal wat slechte ervaringen opgedaan met flexi-lijnen. Het is een handig ding, maar niet om de hond bij je te houden en aan te leren bij je te blijven. Kom je later op een plaats waar meer ruimte is en de hond dat ook kan hebben op dat moment, dan kan je een flexi-lijn gebruiken. Ga je naar huis; doe dan de vaste riem weer om.
Voor grote sterke honden is het advies niet met een flexi-riem te werken. Als ze een onverwachte beweging maken, kan deze uit de hand schieten.
Houd de hond de eerste periode aan de lijn. Uit ervaring met halsbanden en tuigjes is gebleken dat het het veiligst is om de hond zowel een halsband als een tuig om te doen en dan een riem aan zowel halsband als tuigje vast te maken. Dat wordt ook dubbel aanlijnen genoemd. Als de hond al in Nederland is en in opvang zit, is het vaak wel bekend of dat nog nodig is. Ook bij pups is het vaak niet nodig, ze zijn nog klein en wegen niet veel. Maar als het al grote pups zijn, denk aan een Mastin, dan is aanlijnen zoals hierboven aangegeven zeer zeker aan te raden. Vraag het bij twijfel gewoon even na.


De eerste periode uitlaten
Zorg voor een naamplaatje met een mobiel nummer erop dat direct (dus niet dagen later) aan halsband of nog liever het tuig van de hond kan worden bevestigd. Of schrijf de gegevens met een permanent marker aan de binnenkant van de halsband.
Wanneer u de halsband omdoet om te gaan wandelen, let er dan goed op dat deze eerder strak dan los zit en controleer of de hond er niet met zijn kop uit kan glippen.
Loop in het begin steeds dezelfde route, zodat de hond snel de weg naar huis leert kennen en verwen de hond thuis meteen met wat lekkers.
Hou rekening met het feit dat de hond niet in Nederland is gesocialiseerd en kan schrikken van zaken die hier heel gewoon zijn. Let op dat de riem niet uit de hand kan schieten; knoop desnoods een lange riem om je middel.
Een tip kan zijn om op een rustiger tijdstip te gaan wandelen als de hond erg gestrest is, bv heel vroeg of heel laat.
Denk eraan dat de hond bij aankomst nog veel moet leren, angstig kan zijn of stress kan hebben.
Eten/drinken en behoefte doen
Soms kunnen honden in hun nieuwe huis veel water drinken. Geen reden om direct ongerust te zijn; meestal is dit het gevolg van de overschakeling naar een ander klimaat en de drogere lucht in huis door bv centrale verwarming. Veelal heeft de hond zich hier na een paar dagen aan aangepast en drinkt hij niet meer zo veel.
Word niet boos als de hond een ongelukje heeft en in huis plast. Bedenk dat alles nieuw, spannend, onbekend en soms wat overweldigend kan zijn voor de hond. Ook kan de stress van de reis en de veranderde omstandigheden inwerken op het urine producerend systeem van de hond. Denk maar na hoe mensen ook vaak van de zenuwen moeten plassen! Ruim zonder iets te zeggen het plasje op en wanneer de hond tijdens het uitlaten zijn behoefte doet, prijst u hem uitbundig met stem en eventueel wat lekkers. Zo leert de hond al snel het verband tussen buiten de behoeften doen en een beloning krijgen.
Misschien heeft de hond de eerste dagen wat last van diarree. Dat kan komen door de spanning van de verhuizing, maar ook door de overstap op ander voer. Overvoer de hond niet met allerlei lekkers. De hond kan steelgedrag vertonen. Wellicht heeft hij altijd honger gehad en moest hij veel moeite doen om aan eten te komen. Toon hier begrip voor en ruim zaken gewoon goed op.


Kinderen
Laat uw jonge kind(eren) nooit zonder uw toezicht samen met de hond; zelfs al denkt u dat het wel heel even kan. Jonge kinderen bevinden zich meestal op gezichtshoogte van de hond en kunnen onbedoeld bij de hond een reactie veroorzaken waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. De signalen die de hond tevoren hierbij afgeeft, kunnen jonge kinderen nog niet begrijpen en dit zou mogelijk kunnen resulteren in een bijtincident. Ook al is uw hond heel lief en rustig met de kinderen: voorkomen is beter dan genezen, zeker waar het kinderen en honden betreft. Een hond is een roedeldier en weet zo kort na aankomst nog niet meteen wat zijn plek in het gezin is en welke rangorde er geldt.
Tenslotte
Wij willen graag aangeven dat wij altijd klaar staan voor de honden en voor u. Heeft u vragen, stel ze gewoon aan uw contactpersoon. U kunt ook altijd een bericht sturen via email of via de website. Schroom niet; er bestaan geen domme vragen. Gewoon doen.
Foto’s of gewoon een update hoe het gaat, vinden wij allemaal heel fijn om te krijgen
Denk goed na over de aanschaf van een hond. Er zijn heel veel voordelen aan een hond, een maatje, een trouwe makker. Maar er zijn ook ‘nadelen’ zoals het uitlaten (minimaal 3 a 4 keer per dag), haren op kleding, bank en andere plaatsen, niet snel zindelijk willen worden, niet willen luisteren, enz. Een hond moet je opvoeden; ook oudere honden moeten even weten hoe de ‘regels’ bij de nieuwe familie zijn. Soms is training bij een hondenschool of een gedragstherapeut nodig. Eigenlijk net zoals bij ons, de mens.
Vergeet ook niet dat een hond niet terug gebracht kan worden; onze honden zeker niet. Waarom niet? Wij hebben geen asiel in Nederland, maar ook niet in Spanje. Op het moment dat er zich problemen voor doen, raden wij altijd aan direct contact met ons op te nemen. Niet wachten, want problemen moeten direct aangepakt worden. Zie het niet als falen, want dat is het niet. Samen weten wij meer dan 1. Als het echt niet lukt, en ja dat kan ook, dan kunnen wij samen op zoek gaan naar een andere familie. Herplaatsing gaat altijd in overleg en wij helpen daar actief mee.
Een hond terug nemen kunnen wij helaas niet; neem dat mee in uw overweging!